3.3.2009 | Uutiskirje 4 2009

Tulosta artikkeli

Metalliliitto: Eläkeiän nosto osoitus hallituksen ylimielisyydestä

Metalliliiton liittotoimikunta tuomitsi 26.2. kannanotollaan hallituksen kaavailut yleisen eläkeiän nostamiseksi. Hallitus käyttää asiassa keppihevosena lamaa. Valtion velan maksu on ontuva perustelu eläkeiän nostolle, koska työeläkejärjestelmä kestää yhden laman.

Päätös eläkeiän nostamisesta on yliampuva ja hätiköity. Hallitus on itse veronalennuksillaan luonut tilanteen, jossa valtion menoja on katettava holtittomalla velanotolla. Veroja on vuosille 2008 ja 2009 alennettu 2,9 miljardilla, ja nyt ovat rahat loppu. Tässä tilanteessa on rauhassa ja kolmikantaisesti tehtävä työeläkejärjestelmän rahoituksesta perusteellinen analyysi.

Metalliliitto paheksuu sitä ylimielistä tapaa, jolla hallitus puuttuu työeläkkeisiin kuulematta työmarkkinajärjestöjä. Tämä osoittaa hallituksen halveksivan palkansaajajärjestöjä, sillä aina aiemmin työeläkeasioissa on kuultu palkansaajia, jotka yhdessä työnantajien kanssa maksavat eläkkeet.

- Tällainen asia olisi pitänyt aivan ehdottomasti tuoda pöytään, jossa muutama viikko sitten neuvoteltiin sosiaalituposopimus. Hallitus sitoutui silloin käsittelemään työelämän asioita kolmikantaisesti, mutta syyllistyi nyt halpamaiseen petokseen, Metalliliitto syyttää.

Metalliliiton mielestä palkansaajien luottamus hallitusta kohtaan on saanut kolauksen, jonka vaikutukset tulevat näkymään aikanaan vaaliuurnilla. Metalli tulee tarvittaessa puolustamaan jäsentensä perusoikeuksia järjestöllisin toimin.